Naar overzicht

BENISUR-UNICHIR

De regio Beni, Noord-Kivu in de DR Congo is een onveilige regio. Het evolueerde van een welvarende commerciële hotspot naar een verlaten blinde vlek op de wereldkaart.

De afwezigheid van kwaliteitschirurgie en verloskunde is in Beni verantwoordelijk voor ongeveer 28% mortaliteit en 32% verloren kwaliteitsjaren; er wonen naar schatting 1,5 miljoen mensen.

UNICHIR is een expertisecentrum in de heelkunde en de verloskunde en richt zich op hoogwaardige zorg.

Het UNICHIR-expertisecentrum wordt een pilootproject binnen het nationale gezondheidszorgsysteem van de DRC: opleiding en onderwijs zijn een sleutelelement in een duurzaam ontwikkelingstraject voor de gezondheidszorg.

De bouw van het UNICHIR-expertisecentrum (sinds 2021) wordt bijna volledig gerealiseerd door giften van donateurs; UNICHIR krijgt geen subsidies.

Op 16 augustus 2023 ging de chirurgische activiteit van start; de moeder- en kind-eenheid zal in het voorjaar 2024 open gaan.

Op 10 juni werd het centrum officieel geopend.

Lokaal personeel werd ondertussen aangeworven.

Dr. Réginald Moreels is de stichter van UNICHIR. Hij is een chirurg en medeoprichter van de Belgische afdeling van "Artsen zonder Grenzen".

Dr. Moreels was minister in de federale regering van België van 1995 tot 1999.

Dr. Moreels engageert zich ook als vredegezant om de publieke en internationale opinie te alerteren over de ernst van het conflict in Oost-Congo.

Verzorgen waar anderen niet meer willen of durven verzorgen.

Contactpersoon

Bloemen noch kransen
LogoBENISUR-UNICHIR