Zoeken


volg ons


suivez-nous


gratis gids


guide gratuit


goede doelen


bonnes causes

gratis gids

guide gratuit

goede doelen

bonnes causes

Loading...

Tijd voor een testament

Wetten veranderen. Vrienden komen en gaan. Maar uw testament blijft bestaan. Het huidige erfrecht, geschreven met inkt uit de tijd van Napoleon, wordt in september 2018 bij de tijd gebracht. Een serieuze hervorming. Voortaan hebt u meer vrijheid om uw nalatenschap te regelen.

06/12/2017

lees meer

en savoir plus

De kans van uw leven

Rode neuzen voor een betere opvang van jongeren met psychische problemen of een week radio in de strijd tegen kinderarmoede. Er is meer nodig om de grote problemen van deze tijd aan te pakken. Maar kijk niet te snel in de richting van de overheid. Ú maakt het verschil.

02/11/2017

lees meer

en savoir plus

De onverwachte fooi

Ja, het waren er vijf. Vijf briefjes van 100 dollar. Die laat je niet zomaar op de tafel rondslingeren als je maar 37 cent moet betalen. Kasey, de kelner, wist niet wat hij daarvan moest denken. Wat een dikke, vette fooi. En dat voor een glaasje bruiswater!

21/08/2017

lees meer

en savoir plus

Welk goed doel is een goede erfgenaam?

Sterven zonder erfgenaam. Hoe jammer! In 2016 gebeurde het 81 keer. Dat weten we omdat de Belgische staat voor bijna 15 miljoen euro aan niet-opgeëiste erfenissen heeft ingeboekt.

03/07/2017

lees meer

en savoir plus

Vindersloon

Wat je vindt, geef je terug aan de rechtmatige eigenaar. Akkoord? Ook als het om geld gaat? Veel geld? Verhalen over eerlijke vinders gaan de wereld rond. De taxichauffeur uit Las Vegas, de man uit de Braziliaanse sloppenwijk, ze deden iets ongewoons, iets wat vele mensen in het hart raakt. Het zijn helden. En ze inspireren jou en mij en iedereen om hetzelfde te doen.

09/05/2017

lees meer

en savoir plus

Meer geven, minder afgeven

Iedereen beseft dat je bij de dood je vermogen moet achterlaten. De meesten staan daar niet bewust bij stil. Het is nu eenmaal zo. En dat is jammer, want er is wel degelijk een probleem: je beslist niet zomaar aan wie je vermogen toekomt. Wie zich informeert, heeft snel door dat je het eerder moet "afgeven" dan dat je het kunt "geven".

17/03/2017

lees meer

en savoir plus

De mythe van de oplaadbare mens

Het bedrijfsleven heeft een nieuw soort leider nodig: de Chief Energy Officer. Dat staat in een recent rapport van de Harvard Business Review. Deze nieuwe CEO zorgt ervoor dat de energie van werknemers gemobiliseerd, geconcentreerd en geregeld opgeladen wordt.

07/02/2017

lees meer

en savoir plus

Doe mee en win een buitengewoon Nieuwjaar

Het aantal kandidaten stijgt jaarlijks. Dit jaar waren het er 32682. 60 werden er uitgeloot. Zoals elk jaar. De winnaars krijgen twee toegangstickets. Op naam en op datum. Zo staat er elke dag van 18 tot en met 23 december een groepje van 20 mensen ’s morgens om 8:58u met ingehouden adem te wachten in de meer dan 5.000 jaar oude graftombe van Newgrange (Ierland).

05/12/2016

lees meer

en savoir plus

Buitengewone verhalen

Hoe zou het met Capitan zijn? Leeft hij nog? De Duitse herdershond drong vier jaar geleden de internet stratosfeer binnen. Zijn verhaal had zo'n grote emotionele lading dat het zich moeiteloos via sociale media verspreidde.

27/10/2016

lees meer

en savoir plus

Voorbij de romantiek

'Het huwelijk is het beste medicijn tegen de liefde’, schrijft Alain De Botton in zijn nieuwste boek 'Weg van de liefde'. Het grootste cadeau dat je iemand van wie je houdt, kunt geven, is niet met hem of haar trouwen, maar maken dat je wegkomt.

27/09/2016

lees meer

en savoir plus

De ongelijke strijd van goede doelen

Toby Ord is een jonge moraalfilosoof. Hij berekende dat hij met zijn academische carrière aan de Universiteit van Oxford genoeg kon verdienen om 80.000 mensen van blindheid te genezen. Zonder in te boeten op zijn levensstandaard. Hij richtte ‘Giving What We Can’ op. De organisatie verenigt mensen die beloven 10 procent van wat zij verdienen gedurende hun leven, te besteden aan het bestrijden van armoede in de wereld.

26/08/2016

lees meer

en savoir plus

Over generativiteit, generositeit en geluk

Moeder waarom leven wij?... Misschien ken je deze beroemde frase uit het gelijknamige boek van Lode Zielens. Het boek is al
84 jaar oud, maar de vraag naar het nut van het leven is van alle tijden.

01/06/2016

lees meer

en savoir plus

Het DNA van je idealen

Mei en juni staan volop in het teken van kinderen: communies, lentefeesten, moeder- en vaderdag. Toch telt ons land meer dan 900.000 koppels zonder kinderen. Sommigen hebben daar bewust voor gekozen, bij anderen is het gewoon zo gegroeid en bij een andere groep is de kinderwens niet gerealiseerd.

26/04/2016

lees meer

en savoir plus

Je waarden een tweede adem geven

Beeld je even in… Je bent verrezen en aanwezig op je eigen uitvaart. Je ziet de gezichten van de mensen die gekomen zijn. Je luistert naar wat ze over je vertellen.

24/03/2016

lees meer

en savoir plus

Geld is een mooi middel

"Een vriendin van mij kreeg na twintig jaar trouwe dienst te horen dat er na een herstructurering voor haar geen plaats meer was. Twintig jaar had ze zich zonder nadenken voor meer dan 100% gegeven. Twintig jaar had ze met vallen en opstaan haar drukke job gecombineerd met haar gezin. Van de ene dag op de andere veranderde haar leven drastisch. Dat heeft haar doen nadenken."

14/03/2016

lees meer

en savoir plus

Een radicale ommekeer

Bob haastte zich. Tegen beter weten in, want het was al 9u voorbij. Scrooge wilde vast controleren of hij zijn belofte van eergisteren zou nakomen. Hij had met kerstdag vrij gekregen op voorwaarde dat hij de dag nadien stipt op tijd zou beginnen.

23/12/2015

lees meer

en savoir plus

Doe wel voor de weldoener

Wij mogen dan een van de meest welvarende landen ter wereld zijn, toch schenkt amper een derde van onze bevolking (geregeld) aan het goede doel. Dat kan en mag best een beetje meer zijn.

23/12/2015

lees meer

en savoir plus

Als je geld geeft, laat het dan weten

Ons land slaat de laatste tijd geen al te best figuur op het internationale toneel. Eerst was er onze aanpak van Molenbeek, daarna werden we in Parijs uitgeroepen tot 'fossiel' op de klimaattop. Vorige week lazen we nog dat de Belgen 'het meest onwetende volk van Europa' zijn. En in het kader van de Warmste Week willen we er even op wijzen dat we niet de gulste gevers zijn. Er is geen al te indrukwekkende geefcultuur in ons land. In de World Giving Index staan we op plaats 48. Uit een studie van een paar jaar geleden blijkt dat een Nederlander vier keer meer geeft aan goede doelen dan een Belg.

18/12/2015

lees meer

en savoir plus

The Sound of Thank You

“Dank je”, we horen het tientallen keren per dag en even vaak spreken we het zelf uit. Een dankje voor de koffie, voor de print, voor het openhouden van de deur. Gemurmeld, hel en fel of reeds drie meter verder ons nog toe- of nawaaiend. Soms volgt het verwachte dank je ook niet of sprak je het zelf niet uit, eigenaardig als je dit als toehoorder of ontvanger dan wel verwacht had.

03/12/2015

lees meer

en savoir plus

Meer vrijheid voor de verdeling van je nalatenschap

Kan ook jij een goed doel opnemen in je testament? Zeker. Iedereen kan via testament een goed doel opnemen. Alleen bepaalt je familiale situatie over welk deel van je erfenis je vrij kan beslissen. Als je reservataire erfgenamen hebt (echtgenoot, kinderen, kleinkinderen, ouders en grootouders) kan je een beperkt deel van je vermogen via testament nalaten.

20/08/2015

lees meer

en savoir plus

‘Geven maakt gelukkig’, al 7 jaar lang

De meest eenvoudige dingen bezorgen ons het grootste plezier. Vriendschap is voor de mens van essentieel belang. Het is bewezen dat we ons beter voelen als we geld uitgeven aan vrienden, familie of goede doelen dan wanneer we geld uitgeven aan onszelf. Een Amerikaans gezegde luidt: ‘Spending money is less than giving money’, en dat klopt volledig.

03/06/2015

lees meer

en savoir plus

Wat de levenden kunnen leren van de stervenden

Dit is de ietwat provocerende titel van het boek dat Christeline De Coninck en Ann Brusseel schreven. Zij werken al meer dan tien jaar als palliatief verpleegkundigen in het UZ Gent. Voor dit boek putten ze uit hun jarenlange ervaring.

27/05/2015

lees meer

en savoir plus

“Ik heb een mooi pensioen, ik kan het beter delen”

Jeanne Vandevelde geeft zowat 90 procent van haar nalatenschap aan SOS Kinderdorpen. In de eerste plaats uit filantropie, maar ook omdat haar erfenis anders grotendeels opging aan successierechten.

18/03/2015

lees meer

en savoir plus

Op zoek naar meer geluk? Deel met anderen!

Geven maakt gelukkig. Dat bewijzen talrijke kortlopende en langlopende onderzoeken. We hebben het tijdens zeven jaar campagne voor testament.be ontelbare keren zelf ervaren. Op Het Salon van het Testament, aan de telefoon, tijdens huisbezoeken, … Eenmaal iemand de juiste informatie heeft gekregen en de opmaak van het testament eindelijk rond is, zijn mensen niet alleen opgelucht, maar ook oprecht gelukkig.

03/02/2015

lees meer

en savoir plus