Naar overzicht

In het nieuws: nalaten aan het goede doel

In het Vlaams gewest is het mogelijk om een erfenis zonder belasting te schenken aan een goed doel. In andere gewesten gelden lagere belastingtarieven voor dergelijke schenkingen, maar daar bestaat nog de mogelijkheid van het duolegaat.

Als je wilt dat een deel van je bezittingen na je overlijden naar een of meer goede doelen gaat, moet je absoluut een testament opstellen. Zonder testament gaan al je bezittingen automatisch naar je wettelijke erfgenamen. Houd er rekening mee dat bepaalde erfgenamen, zoals je partner, kinderen en kleinkinderen (als hun ouders al overleden zijn), een wettelijk recht hebben op een deel van je erfenis. Zij hebben samen recht op de helft van je nalatenschap. Ouders hebben wel een erfrecht, maar geen reserve meer.

Eigenhandig of notarieel testament

Je hebt de keuze tussen een eigenhandig testament en een notarieel testament. Als je voor een notarieel testament kiest, wordt dit door de notaris geregistreerd in het Centraal Register voor Testamenten, wat garandeert dat het na jouw overlijden altijd gevonden wordt. Mocht je echter een eigenhandig testament verkiezen, dan is het belangrijk dat je dit volledig met de hand schrijft, dateert en ondertekent. Je hebt ook de mogelijkheid om jouw eigenhandig testament te laten registreren in het Centraal Register voor Testamenten door het aan een notaris te overhandigen. 

Hoe kiezen tussen een notarieel en eigenhandig testament? Onze juridisch expert legt het voor je uit

Jouw nalatenschap: welk type legaat past bij jou?

Als je overweegt om via een testament iets na te laten, is het belangrijk te weten dat de keuze van het type legaat bepaalt hoe je bezittingen na je overlijden verdeeld worden. Je kunt ervoor kiezen om een 'algemeen legaat' op te nemen, waarbij je jouw gehele nalatenschap aan een of meerdere begunstigden toewijst, zonder specifieke verdeling van de goederen te definiëren. Een andere optie is het 'legaat ten algemene titel', waarbij je een bepaald percentage van je bezittingen, of een categorie zoals alle roerende of onroerende goederen, aan een of meerdere begunstigden overmaakt. Ten slotte is er het 'bijzonder legaat', waarmee je specifieke goederen of geldbedragen aan bepaalde begunstigden kunt toewijzen.

Hoe werkt erfbelasting?

De erfbelasting die van toepassing is op wat jij nalaat aan een goed doel, hangt af van waar je woonde. Als je de laatste vijf jaar in verschillende gewesten hebt gewoond, wordt gekeken waar je het langst verbleef. In Vlaanderen hoeft het goede doel geen erfbelasting te betalen over jouw nalatenschap, behalve als je aan een beroepsvereniging of private stichting nalaat, dan geldt een tarief van 8,5%. Deze belastingvrijstelling is ingevoerd nadat het fiscaal voordeel van het duolegaat werd afgeschaft. In Wallonië en Brussel betalen goede doelen nog wel erfbelasting: 7% in Wallonië en in Brussel 7% voor erkende vzw’s en 25% voor niet-erkende vzw’s en private stichtingen. In deze twee gewesten bestaat het duolegaat nog. Dit betekent dat als je zowel aan een goed doel als aan een verre vriend of erfgenaam nalaat, het goede doel de erfbelasting van de erfgenaam betaalt tegen het normale tarief, en over het eigen deel een gunsttarief betaalt. Het is wel belangrijk dat het goede doel hierbij ook nog een deel van de nalatenschap ontvangt.

Artikel uit Plusmagazine door Annemie Goddefroy

Bron afbeelding: Getty Images