Naar overzicht

VERDACHTE PERIODE VOOR SCHENKINGEN: VAN DRIE NAAR VIJF JAAR VOOR VLAAMSE SCHENKERS

De Vlaamse regering heeft aangekondigd dat ze de risicoperiode voor niet-geregistreerde schenkingen wil verlengen: van 3 naar 5 jaar vanaf 1 januari 2025. Deze nieuwe maatregel, die betrekking heeft op privé roerende schenkingen (zoals handgiften of bankgiften), kan aanzienlijke fiscale gevolgen hebben voor schenkers. Bij testament.be vinden we het onze taak u te informeren over wetswijzigingen, of deze nu reeds van kracht zijn of binnenkort worden ingevoerd, zodat u de beste beslissingen kunt nemen om uw vermogen te beschermen. Ontdek de details van deze hervorming en hoe deze uw fiscale keuzes vanaf 2025 zou kunnen beïnvloeden, evenals de beperkte impact voor schenkingen aan goede doelen.

5 JAAR RISICO: WAT VERANDERT ER?

De Vlaamse regering heeft aangekondigd de risicoperiode voor niet-geregistreerde schenkingen te verlengen van drie tot vijf jaar. Deze maatregel zou reeds in werking treden vanaf 1 januari 2025, maar enkel voor niet-geregistreerde schenkingen vanaf die datum. Schenkingen tot en met 31 december 2024 zouden dus hun risicoperiode van drie jaar behouden. 

In tegenstelling tot onroerende schenkingen, hoeven roerende schenkingen niet verplicht bij notariële akte te gebeuren. Notariële schenkingen worden verplicht geregistreerd, met heffing van schenkbelasting voor gevolg. Maar roerende schenkingen kunnen ook onderhands gebeuren, zoals bijvoorbeeld via een hand- of bankgift. Deze onderhandse schenkingen kan men vrijwillig registreren, waardoor schenkbelasting geheven wordt, maar men kan er ook voor kiezen de onderhandse schenkingen niet te registreren, waardoor men helemaal geen schenkbelasting verschuldigd is op de geschonken goederen.

Voor deze niet-geregistreerde roerende schenkingen, geldt dan een risicoperiode in de erfbelasting van drie – binnenkort vijf - jaar: indien de schenker overlijdt binnen deze periode, dan worden de geschonken goederen onderworpen aan erfbelasting. Als men daarentegen de onderhandse schenking vrijwillig heeft laten registreren, dan is er geen erfbelasting meer verschuldigd op de geschonken goederen. 

Erfbelasting is in de regel hoger dan schenkbelasting, waardoor men een risico neemt door de schenking niet te registreren. Overleeft de schenker de risicoperiode niet, dan zijn de begiftigden hogere erfbelasting verschuldigd en is het jammer dat ze de schenking niet vrijwillig hebben geregistreerd. 

De verlenging van de risicoperiode in Vlaanderen zal ingaan op 1 januari 2025. Betekent dit dat de nog lopende risicoperiode voor reeds eerder uitgevoerde schenkingen automatisch verlengd wordt? Neen, de Vlaamse regering bevestigde reeds dat de maatregel slechts zal gelden voor nieuwe schenkingen, uitgevoerd vanaf 1 januari 2025. Als u dus een schenking doet voor het einde van het jaar, dan geldt voor deze schenking nog een risicoperiode van drie jaar, voor zover u deze niet registreert. 

Let wel, een schenking is steeds een onherroepelijke en definitieve verarming van uw vermogen. Laat u dus niet te veel leiden door fiscale motieven om een schenking te overwegen, maar bescherm in de eerste plaats uzelf. 

Heeft deze maatregel een impact op schenkingen ten voordele van het goede doel?

Neen, goede doelen die begiftigd worden door Vlaamse inwoners genieten een gunsttarief in zowel schenk- als erfbelasting van 0%. De verlenging van de risicoperiode heeft bijgevolg geen enkele impact voor deze schenkingen: er geldt geen risicoperiode voor schenkingen door Vlaamse inwoners aan goede doelen.  

De aangekondigde maatregel om de risicoperiode voor niet-geregistreerde roerende schenkingen te verlengen van drie tot vijf jaar dient nog ingevoerd te worden. Voorgaande werd dus geschreven met het nodige voorbehoud. 

Herinnering aan de regel in Wallonië en Brussel

Het Waals Gewest heeft op 1 januari 2022 al een termijn van vijf jaar ingevoerd voor niet-geregistreerde roerende schenkingen (voorheen was deze termijn drie jaar).

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft op zijn beurt de intentie aangekondigd om deze termijn te verlengen naar vijf jaar, maar er is nog geen concrete ingangsdatum vastgelegd.