Ooit al gehoord van het ‘vlindereffect’? Dat de vleugelslag van een vlinder in Brazilië een tornado kan veroorzaken in Texas?
Nieuw weermodel
Op een herfstdag in 1961 zoekt Edward Lorenz, meteoroloog en wiskundige, hardnekkig naar een model om het weer op lange termijn beter te voorspellen. Want ook toen al mopperden de mensen over foute weersvoorspellingen.
Kleine verandering, enorme impact
Op het einde van zijn onderzoek moet hij – tot zijn grote spijt – besluiten dat nauwkeurige voorspellingen op meer dan veertien dagen onmogelijk zijn (en dat is nog altijd zo). Wat had hij namelijk ontdekt? Dat een kleine verandering na verloop van tijd een enorme impact kan hebben. Een impact die niet te voorspellen is. Zoals Lorenz het zelf ooit verwoordde: dat het gefladder van een vlinder in Brazilië een tornado kan veroorzaken in Texas.
De chaostheorie
Het voorbeeld dat Lorenz geeft is een beetje extreem, maar zijn bevindingen hebben wel een nieuwe wetenschappelijke discipline doen ontstaan (de chaostheorie). Het is dus niet zomaar een uit de lucht gegrepen theorietje.
Een legaat als jouw vlinderslag
Stel je voor: je beslist een legaat na te laten aan een organisatie die zorgt dat kansarme kinderen toegang krijgen tot onderwijs om zo de spiraal van armoede te doorbreken. Je weet dat jouw legaat kinderen uit de armoede zal halen. Dat is jouw vlinderslag.
Wat je niet weet – en wat niemand kan voorspellen – is dat dankzij je legaat ergens in de wereld een jonge vrouw als ingenieur afstudeert en geniale oplossingen bedenkt om de klimaatcrisis aan te pakken. Het kan, dat heeft Lorenz aangetoond.
Of dat er op een dag een jongen advocaat wordt, en het voortouw neemt in de strijd voor mensenrechten. Waardoor hij mensen vrij krijgt die op hun beurt bijdragen aan een rechtvaardiger wereld. Ook dat kan, dat heeft Lorenz aangetoond.
Nog een voorbeeld: door medisch-wetenschappelijk onderzoek te steunen, red je mensenlevens. Dat weet je: dat is de impact die het goede doel wil realiseren.
Wat je niet weet – en opnieuw: wat niemand kan voorspellen – is dat een van die mensen die dankzij jouw legaat zijn ziekte overleeft op zijn beurt een inspiratiebron wordt voor anderen, bijvoorbeeld als dierenrechtenactivist. Als topwetenschapper. Als kunstenaar. Of gewoon, als een mama, papa, broer of zus, grootouder of vriend die goed is voor een ander. En wie weet, op zijn beurt een vlindereffect creëert.
En zo kunnen we doorgaan.
De toekomst ligt niet vast
Wat het vlindereffect ons leert, is dat de impact die je maakt veel groter is dan je jezelf kan inbeelden. Door een goed doel te steunen via je testament, doe je goed in het veelvoud. Als de vleugelslag van een vlinder een tornado kan veroorzaken, hoe groot moet dan wel de impact van een legaat aan een goed doel zijn?
Hoop ontkiemt in het besef dat de toekomst niet vastligt. We weten niet wat er zal gebeuren. Die onzekerheid heeft ook een mooie kant: als de toekomst niet vastligt, ben je in staat om die toekomst te beïnvloeden. Of het nu gaat om onderwijs, natuurbehoud, gezondheid, cultuur enz.: jouw nalatenschap verandert de wereld. Je zet een kettingreactie in gang. Dat is toch fantastisch?
De grootste nationale groepscampagne
Met meer dan 150 deelnemende ngo’s, goede doelen en maatschappelijke organisaties is testament.be uitgegroeid tot de grootste nationale groepscampagne ooit. Op onze website vind je vast wel een organisatie die het opneemt voor een doel dat jij belangrijk vindt: cultuur, erfgoed, de strijd tegen ongeneeslijke ziektes, zorg voor blinden en mensen met een beperking, armoedebestrijding, ongelijkheid, dieren enz.