Naar overzicht

Alleenstaande arts schenkt 2 miljoen euro aan het onderzoekinstituut BIOMED van de Universiteit Hasselt

Het onderzoeksinstituut BIOMED van de Universiteit Hasselt heeft een gulle schenking van 2 miljoen euro gekregen. Het gaat over een schenking van dokter Roland Demaeseneer, die in september 2020 op 74-jarige leeftijd gestorven is in Aalst, waar hij jarenlang een gewaardeerd internist was.

Onderzoeksinstituut BIOMED

Dokter Demaeseneer was ongehuwd, kinderloos en zelf ook enig kind. Daarom ging hij op zoek naar een goed doel waaraan hij zijn erfenis kon nalaten. Reeds in 2021 nam hij contact op met het Universiteitsfonds UHasselt. “Als arts was hij gefascineerd door het onderzoek naar afwijkingen van het bloed en zo kwam hij terecht bij ons onderzoeksinstituut BIOMED dat onderzoek voert naar auto-immuunziekten zoals reuma en spondyloartritis”, vertelt Frédérique de Keyser, coördinator van Universiteitsfonds UHasselt.

Een grote boost voor het onderzoek naar reumatische aandoeningen

Dankzij deze grote schenking kan het onderzoeksinstituut nieuwe onderzoekers aanwerven en investeren in nieuwe technologie om hun onderzoek naar een nog hoger niveau te tillen. 
Concreet gaat de onderzoeksgroep op zoek naar zogenaamde biomerkers – stoffen die natuurlijk aanwezig zijn in ons bloed, ruggenmerg- of gewrichtsvocht - die gelinkt kunnen worden aan een bepaald ziektebeeld. “De identificatie van biomerkers helpt ons om de juiste diagnose te stellen en laat toe om te voorspellen of een bepaalde therapie zal aanslaan”, legt professor dr. Somers uit. 

Baanbrekende klinische studies

De grote schenking laat de onderzoekers van BIOMED toe om deze biomerkers verder te gaan analyseren in grote klinische studies wereldwijd: “We hebben nu de middelen en de mankracht om wereldwijd bloedstalen van patiënten met reumatoïde artritis en spondyloartritis te onderzoeken om na te gaan of deze resultaten matchen met onze bevindingen in het labo”, vertelt Niels Hellings, directeur van BIOMED UHasselt. In de toekomst zal BIOMED tienduizenden biomerkers uit plasmastalen kunnen halen, tegenover honderden vandaag. Dit zorgt voor “een schat aan waardevolle wetenschappelijke gegevens voor de vroegtijdige diagnose en ontwikkeling van mogelijke therapieën”, om het in de woorden van directeur Hellings te zeggen. 

Ook goed nieuws voor andere auto-immuunziekten

Blijkbaar is het onderzoek ook goed nieuws voor andere auto-immuunziekten: “Deze technologie kan ook ingezet worden voor andere auto-immuunziekten zoals MS, waar een juiste diagnose te lang op zich laat wachten”, legt professor dr. Somers uit.

Caroline Bonte Memorial Foundation

Op vraag van dokter Demaeseneer zal voor het beheer van zijn schenking een nieuw fonds opgericht worden, dat de naam van zijn moeder draagt, de ‘Caroline Bonte Memorial Foundation’. De erfenis van 2 miljoen euro werd in de vorm van goudstaven en geld geschonken. 

“Het is de eerste keer dat onze universiteit zo’n hoog bedrag via een erfenis, testament of schenking bij leven mocht ontvangen.”

/ Frédérique de Keyser, coördinator van Universiteitsfonds UHasselt.

Eeuwige dank aan onze schenkers

Frédérique de Keyser van het Universiteitsfonds wil naar aanleiding van het uitzonderlijk legaat van dokter Demaeseneer nog eens alle schenkers van de UHasselt uitvoerig bedanken, want “elke schenking is een erkenning van ons wetenschappelijk onderzoek”. 

Interesse om UHasselt als goed doel op te nemen in uw erfenis?

Neem dan zeker eens een kijkje op onze website voor meer informatie.