Eric Schwam, een joodse Oostenrijker, die op de gezegende leeftijd van 90 jaar overleden is, laat het Franse dorpje Le Chambon-sur-Lignon miljoenen na uit dank voor de bescherming van zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Eerbetoon aan de helden van Le Chambon-sur-Lignon
Eric Schwam was één van de duizenden joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog gered werd door de bevolking van Le Chambon-sur-Lignon, een Frans dorpje op 88 kilometer ten zuidwesten van Lyon. Hij kreeg er in 1943 onderdak toen hij samen met zijn familie op de vlucht was voor de nazi’s. Maar hij was niet alleen, in totaal zouden de dorpelingen, onder leiding van pastoor André Trocmé en zijn vrouw Magda, 3000 joden van een dood in de vernietigingskampen gered hebben. Ze brachten hen onder in tal van schuilplekken in en rondom het dorp en smokkelden veel van hen via geheime netwerken naar Zwitserland.
Een grote erfenis voor een groots heldendorp
De joodse Oostenrijker Eric Schwam dankt zijn leven aan het heldhaftige optreden van de inwoners van Le Chambon-sur-Lignon, iets wat hij nooit vergeten is. Deze mensen kozen er namelijk voor om met gevaar voor eigen leven duizenden joden te redden uit de handen van nazi-Duitsland en de Franse collaborateurs van het Vichy-regime. Hij laat het dorp dan ook een substantiële erfenis achter.
Burgemeester Jean-Michel Eyraud blijft stil over het bedrag, maar volgens zijn voorganger gaat het om zo’n twee miljoen euro. De notaris die de belangen van Schwam behartigt, verzocht op vraag van de weldoener om de erfenis discreet te behandelen en er niet te veel aandacht aan te besteden. De gemeente heeft besloten om de nalatenschap te investeren in onderwijs en jeugdzorg.
Op vlucht vanuit Wenen
De familie van Eric Schwam sloeg op de vlucht vanuit Wenen, uit angst om gedeporteerd te worden. In 1943 kwam Eric, samen met zijn ouders en oma, aan in het Franse Le Chambon-sur-Ligon. Hun precieze vluchtroute is onbekend, maar ze werden uiteindelijk gedetineerd in het militaire kamp Rivesaltes. Na de oorlog keerden de ouders terug naar Oostenrijk, maar Eric ruilde zijn onderduikadres in voor Lyon. Hij ging er farmacie studeren en leerde er ook zijn vrouw kennen.
Een veilige thuishaven met een rijke voorgeschiedenis
Het heldengehalte van Le Chambon-sur-Ligon was al in de 17e eeuw aanwezig, toen het dorp onderdak gaf aan vervolgde Hugenoten (Franse protestanten). De bosrijke regio staat sindsdien bekend als ‘La Montagne Protestante’, de Protestantse Berg.
Anno 2021 worden de helden van Le Chambon-sur-Lignon geëerd door de Lieu de Mémoire, de Plek van Herdenking. Daarnaast ontving het heldhaftige dorpje een prachtig eerbetoon van Israël: veertig inwoners, onder wie André en Magda Trocmé, worden voor hun verdiensten geëerd in Yad Vashem, het Holocaust Museum in Jeruzalem.
Bent u ook zo ontroerd door het verhaal van Le Chambon-sur-Lignon?
Lees dan zeker het volledige verhaal van deze Franse helden.