Epidemiologen waarschuwen al vele jaren voor het toenemende gevaar van ziektes die overspringen van dier op mens. Concrete plannen voor een systeem dat pandemieën kan detecteren liggen al lang klaar. De kennis om universele vaccins te ontwikkelen is aanwezig. Maar niemand vond het nodig om één tot vier miljard dollar te investeren.
Het gevolg is een uitbraak van ebola en van sars die de wereld respectievelijk tien en vijftig miljard dollar hebben gekost. Tel daarbij de kostprijs van de bestrijding van Covid-19 en de enorme economische schade, waarbij de zwakkeren nog eens extra hard getroffen worden. Vier miljard dollar is in vergelijking daarmee een peulschil. De vraag waarom de epidemiologen geen geld voor hun plannen vonden, wordt gênant.
Yes we can
Er is ook goed nieuws. Nog geen jaar nadat de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van Covid-19 bestempelde als een pandemie, wordt er volop gevaccineerd. Normaal duurt alleen de ontwikkeling van een nieuw vaccin al gauw tien jaar!
Oud-president Obama had gelijk. Yes we can. Wij mensen kunnen, als we dat willen, bergen verzetten. Als straks het stof van deze coronacrisis is gaan liggen, waar wachten we op om met dezelfde inzet andere problemen aan te pakken?
De opwarming van de aarde, de schending van de mensenrechten, de noord-zuidproblematiek, oorlog: problemen genoeg die net als Covid-19 een internationale aanpak vergen. Maar ook in eigen land is er werk aan de winkel: armoede, het hoge aantal zelfmoorden, erfgoed dat verloren dreigt te gaan, een cultuursector die door corona hard getroffen werd, ziektes die voor de farmabedrijven niet “interessant” zijn, wachtlijsten, enz.
Tja, waar wachten we op? Tot de kostprijs om de zaken recht te trekken opnieuw astronomische proporties aanneemt? Of tot het te laat is?
Vooruit kijken
Hoe kunnen we voorkomen dat het kortetermijndenken het doen en laten van de mensheid domineert? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat niet enkel de economische belangen van een kleine groep superrijken – onder het mom van dringend en noodzakelijk - de agenda bepalen?
Kies met ons voor een andere weg. Goede doelen kijken per definitie verder dan de economische barometer. Ze leggen in de regel de vinger op een wonde in de maatschappij. Zij vragen geld, niet alleen om de wonde te verbinden, maar ook om te waarschuwen voor de etter. Om erger te voorkomen. Om nieuwe wegen te bewandelen. Versterk hun stem in het maatschappelijk debat. Geef ze de middelen om de noodzakelijke stappen vooruit te zetten.
U kunt daarbij het verschil maken.
Neem een goed doel op in uw testament en investeer in een zaak die u na aan het hart ligt: de strijd tegen een ongeneeslijke ziekte, dierenwelzijn, cultuur, solidariteit met mensen in armoede, steun aan de derde wereld, blinden, gehandicapten, erfgoed, wetenschappelijk onderzoek …
Op de website van testament.be vindt u meer dan honderd goede doelen.
Selecteer er een (of meerdere) als uw erfgenaam. U maakt daarmee van uw nalatenschap een investering in voorkomen. En dat is beter dan genezen.