Hoe onsterfelijk worden?

De mens kan vandaag, fysisch gezien, niet ouder worden dan 142 jaar. Dat is een mooie leeftijd, maar het is niet de onsterfelijkheid waar sommige mensen stiekem van dromen.

Het menselijk lichaam zou – met de nodige medische zorg en manipulaties – een leeftijd van wel 1.000 jaar kunnen bereiken. Toch volgens de Britse verouderingswetenschapper Aubrey de Grey. Een ruwe schatting, dat geeft hij toe. Beeld je in dat Godfried van Bouillon, gekend van de eerste kruistocht in 1096, vandaag nog zou rondlopen in het gelijknamige kasteel aan de oevers van de Semois. Of dat Willem de Veroveraar, die in 1066 vanuit Normandië met een vloot van 700 schepen het Kanaal overstak naar Engeland, er vandaag nog altijd koning zou zijn. 

Wil je ooit 1000 jaar oud worden?

Dan kan je opteren om je, onmiddellijk na je overlijden, te laten invriezen bij minus 196° Celsius in vloeibare stikstof. Kostprijs: zo’n 200.000 dollar. Daarvoor belooft het Amerikaanse bedrijf Alcor dat, als de wetenschap erin zal slagen om een diepgevroren lichaam opnieuw tot leven te wekken, je verder kunt leven waar je gestopt was. En wie weet, word je uiteindelijk 1.000 jaar. Niet echt onsterfelijk – het heelal is miljarden jaren oud – maar toch al een behoorlijke leeftijd.

Bestel hier de gratis gids (meer dan 200 bladzijden nuttige juridische informatie)

Het kan nog straffer

Er zijn bedrijven die beloven dat ze, aan de hand van materiaal dat ze vandaag over je leven verzamelen, in de verdere toekomst een soort digitale kopie van je hersenen zullen maken. Inclusief al je herinneringen, je ideeën én je persoonlijkheid. Een digitale avatar die zal denken en spreken zoals jij ooit deed, weliswaar vele tientallen jaren (of eeuwen) terug.

Veronderstel dat het ooit zou lukken dat mensen met véél geld op één of andere manier honderden jaren oud worden. Is de mensheid daarbij gebaat? Invriezen en weer ontdooien, een digitale kopie van jezelf: dit lijkt meer op een speeltuin voor narcisten, voor mensen die alleen maar aan ‘ik en mezelf’ denken. Wordt de wereld daar beter van? Gelukkiger?

In verbinding met anderen

Uit psychologische studies blijkt dat het leven pas zinvol en gelukkig aanvoelt als je in verbinding staat met anderen. Als je deelt met anderen. Niets is mooier dan je eigen doelen te kunnen verbinden met die van anderen. Dat kan op heel wat manieren. Een goed doel steunen is er een van.

En dan komt er een vorm van onsterfelijkheid om de hoek kijken die je vandaag al kan plannen, die nauwelijks wat kost én waarbij je jezelf én anderen gelukkig maakt: een goed doel in je testament opnemen dat actie voert voor wat jij belangrijk vindt. Op die manier leven jouw waarden en idealen verder, over de dood heen. Je geeft ze een stevige duw in de rug. Je geeft ze een toekomst. 

Onze goede doelen

De organisaties achter testament.be bundelen de krachten van miljoenen mensen die van de wereld een betere plaats maken. Op verschillende vlakken: cultuur, natuurbehoud, vrede, wetenschappelijk onderzoek, dierenrechten, gezondheid, rechtvaardigheid, bestrijding van ongeneeslijke ziekten, armoede, uitsluiting, enz.

Elk ‘goed doel’ is vertegenwoordigd. Ook het uwe. Zet ook úw schouders eronder en word onsterfelijk.

Bestel hier de gratis gids (meer dan 200 bladzijden nuttige juridische informatie)

13 september is de Internationale Dag van het Testament voor het Goede Doel.